perjantai 21. syyskuuta 2007

Veikko Ennala

Lapsena keksin Hymy-lehden jutusta kuinka sananmuunnokset toimivat, kuukerinellin lasikukko ja niin edelleen. Oivalluksen tarjosi Veikko Ennala (1922-1991), joka kirjoitti lehteen 60-luvulta 80-luvulle. Yritin keksiä muunnoksia itse lisää sanakirjan avulla, mutta ei se oikein toiminut. Sananmuunnoksista ja vanhempien ihmisten puheista minulle jäi sellainen maku, että Ennalan kirjoitusten muoto ja sisältö olivat alatyyli ja törkeys.

Eipä se niin ollutkaan.

Ennala on taas ajankohtainen kun pari viikkoa sitten julkaistiin Tommi Liimatan toimittama lähes 700-sivuinen valikoima Ennalan tekstejä (Lasteni isä on veljeni ja muita lehtikirjoituksia, WSOY 2007). Tästä kulttuuriteosta ennalta tietämättä olin juuri ehtinyt lukea Osmo Lahdenperän kirjoittaman elämäkerran (Neron heikkoudet, Lehtimiehet 1978). Kirjan toisinaisesti pateettisesta sävystä huolimatta siitä piirtyi kuva ihan toisenlaisesta henkilöstä kuin olin siihen saakka käsittänyt. Ennalan omiin kirjoituksiin tutustuminen täsmensi vaikutelman.

Ennala oli puhdasverinen humanisti ja kansanvalistaja. Hän koki tehtäväkseen yhteiskunnan sairaalloisten tabujen murtamisen ja ihmisten vapauttamisen psykologisen vallankäytön ikeestä. Ennala sai virheellisesti likasankojournalistin leiman. Hänen teksteissään oli johdonmukainen pyrkimys moraalisuuteen sanan terveessä mielessä.

Ennala kuvasi taitavasti sukupuolisuuteen, uskontoon ja muihin arkoihin asioihin liittyviä psykomekanismeja. Freud oli tuttu vaikka ei häntä nimeltä tarvinnut mainita. Vanhoillinen kansanosa kiihotti itsensä mitä hurjimpiin verbaalisiin hävyttömyyksiin syyttäessään Ennalaa tapainturmeluksesta. Ei tämän tarvinnut kuin vaikkapa täysin asiallisesti valistaa naisia itsetyydytyksen vaarattomuudesta. Ennalan tekstien viihdearvoa lisäsivät hänen herkulliset vastauksensa näihin usein nimettömiin haukkumakirjeisiin.

Ennala esitti laajalevikkisesti näkemyksiä, joita siihen aikaan saattoi tavoittaa vain tieteellisistä julkaisuista. Kansalle oli tarjolla paljon tekohurskasta propagandaa. Ennala tuki murrosajan muutosvirtausta korostamalla yksilön itsemääräämisoikeutta seksin, hengellisyyden ja koko elämänsä suhteen. Naisen tarpeet olivat hänestä yhtä tärkeitä kuin miehenkin ja tällä tavoin Ennalaa voidaan pitää myös feminismin esitaistelijana.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tulin, näin - ja kuten sanottu hämmästyin - kun näin nimeni hienossa seurassa. Juha Seppälää luen, häntä myös kommentoin. Kemppistä luen jos jaksan tai aihe on riittävän mielenkiintoinen, joskus myös kommentoin vaikka hän onkin minulle aivan liian "viisas". Etappisika on jänskä tuttavuus, kommentoi paljon, kirjoittaa vähemmän. Odea en ole seurannut netissä, lehdissä kyllä ja
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2007/01/07/ode
(En tiedä, vielä, voiko näitä osoitteitani linkata suoraan, mutta näkyy niistä sijainti)
Veikko Ennala, jota en kylläkään henk.koht. tuntenut, oli persoona isolla P:llä. Aikaansa edellä. Samoin isäntänsä, vaikka valitettavasti http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2006/12/13/paivan-haiku-27
Omalle blogilleni tulee enimmäkseen hyvin korkeatasoisia kommentteja, yhtään ei ole tarvinnut hylätä, paitsi alussa ennen tuota yhteenlaskutehtävää; silloin tuli tuhottomasti spämmejä. Googlen kautta tulee käsittämättömän paljon käyntejä; johtunee siitä, että haikuissani on niiden lyhyydestä huolimatta paljon sanoja joihin tarttua.
No nyt kokeilen vieläkö harakat saavat nauraa.

Amatore kirjoitti...

helanes

Haiku on muotona kiinnostava, se pitää rupattelun loitolla. Löysin sinun kolmirivisesi ensimmäistä kertaa joskus alkuvuodesta. Nyt kun aktivoiduin blogosfäärissä, olen kommentoinut haikuihisi omillani, kun olet ensin tarjonnut aiheen. En tiedä mitä mieltä olet tällaisesta. Harkitsen että lisään itselleni haikublogin ja lakkaan terrorisoimasta sivujasi. Aluksi tietysti hankin kauttasi ilmaista mainostilaa...

Kommentoit haikuillasi ajankohtaisia asioita, vähän samaan tapaan kuin Mikko Setälä taloustankoillaan Hesarin sunnuntainumeroissa. Yksinkertaisimmillaan tällainen runo on vain tapahtumaselostus, uutistoisto, joka on muunnettu sovittuun tavumäärään.

Kiehtova on haikun ja aforismin sekasikiö, se että rivien sisään upotetaan oivallus tai paradoksi, joka viittaa johonkin yleisempään totuuteen. Hyvä esimerkki siitä on vaikkapa tämä.

Amatore kirjoitti...

Onnistuinpa tyrimään linkin kanssa, siis:
http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2007/09/16/utelua-ja-uteliaisuutta/